BMW Z4 weetjes

 

Inhoudsopgave van deze pagina :

 

BMW Z4 weetjes beschikbaar in de volgende categorieën:

 

Bekende Z4 problemen, zaken waar je op moet letten

Brandend acculampje na het starten:

 

Deze pagina moet nog verder opgemaakt worden    .........     nog even geduld A.U.B

 

Bekende Z4 problemen, zaken waar je op moet letten

 

Wanneer je een BMW Z4 op het oog hebt en een proefrit wil gaan maken, is het slim om goed voorbereid op pad te gaan.

In dit hoofdstuk staan de punten die je kunt overwegen in de voorbereiding op een proefrit / aankoop.

Het is een hele lap tekst, maar ik hoop dat je aan het einde van het artikel wat wijzer bent geworden.

 

De punten zijn onderverdeeld in de volgende hoofdstukken:

 

  1. Vooraf

  2. Exterieur

  3. Motor

  4. Interieur

  5. Proefrit

  6. Voor de aankoop

1- Vooraf is het handig om een aantal punten te overwegen.

 

Zaklampje:

Neem een zaklampje mee om plaatsen te kunnen bekijken waar weinig licht komt. Kijk bijvoorbeeld eens op de bodemplaat en controleer of daar geen olie of koelvloeistof op lekt.

 

Koude motor:

Zorg dat de motor koud is wanneer je een proefrit maakt. Wanneer de verkoper de motor al warm heeft laten draaien betekent dat vaak dat er iets te verbergen is zoals een motor die moeilijk wil starten.

Mocht de motor toch voorverwarmd zijn en de auto bevalt, maar dan een nieuwe afspraak om de motor koud te starten en een tweede proefrit te maken.

 

Daglicht:

Bekijk de auto in daglicht. Tl verlichting of showroomverlichting geeft vaak niet een eerlijk beeld van de auto.

Zeker bij het bekijken van het plaatwerk, deuken, steenslag en haarscheuren in de bumper (botsingschade) is bij daglicht veel meer te zien.

Stop tijdens de proefrit ook eens op een parkeerplaats om de auto bij een andere lichtinval te bekijken.

 

Vragen naar schade:

Vraag de verkopende partij vooraf naar schade aan de auto. Tijdens het inspecteren van de auto kun je dan controleren of je naar waarheid bent voorgelicht.

 

Vragen naar onderhoud:

Een aantal zaken zijn niet te zien aan de buitenkant van de BMW Z4. Daarom is het belangrijk om naar de onderhoudshistorie van de auto te vragen.

Doe dit vooraf zodat de verkopende partij zich voor kan bereiden. Vraag naar:

 

  • De ‘boekjes’, hierin staan de kleine beurten (olie) en grote beurten

  • Rekeningen, wanneer er rekeningen zijn waarin het onderhoud staat beschreven is dit mooi meegenomen

  • Remolie; deze moet elke twee jaar worden vernieuwd

  • Accu, wanneer deze recent is vervangen is dat gunstig

 

Expert:

Het is altijd slim om iemand mee te nemen die verstand heeft van auto’s. Wellicht ken je iemand die al een Z4 bezit of ben je bevriend met een monteur.

Naast de extra expertise is het fijn om iemand te hebben waarmee je kan sparren en die je objectief kan houden. Daarnaast zie je met z’n tweeën altijd meer dan alleen.

 

Verzekerd tijdens proefrit:

Vraag even na of en hoe je verzekerd bent tijdens een proefrit. Anders zou een proefritje vrij duur kunnen worden.

 

Rijbewijs:

Neem een rijbewijs mee. Soms wordt hier een kopietje van gemaakt voordat je een proefrit mag maken.

 

Optielijst:

Alle opties die “af fabriek” fabriek zijn geleverd zijn geregistreerd bij BMW Nederland.

Je kan via de dealer / handelaar waar je je proefrit wil maken vooraf deze lijst opvragen om een goed idee te krijgen van wat er wel en niet aan opties op de Z4 zit.

 

2- Exterieur.

 

Let bij het beoordeling van het exterieur/buitenkant van de BMW Z4 op:

 

Bodemplaat:

Door de lage ligging van de BMW Z4 heeft de bodemplaat van zichzelf al veel te lijden.

Toch geeft de slijtage van de bumper en de onderlaag van de bumper een aardig beeld van het rijgedrag van de vorige eigenaar.

Veel slijtage is vermoedelijk onvoorzichtig rijgedrag.

 

Plaatwerk:

Controleer het plaatwerk. Kijk eerst langs de oppervlakten van de auto om vervormingen en deuken ontdekken. Kijk ook of je kleurverschillen kunt ontdekken.

Wanneer dit het geval is betekent dit dat er delen zijn overgespoten wat vaak op aanrijding of ernstige schade duidt.

Open vervolgens de motorkap en de kofferbak om te controleren of er zaken overgespoten zijn. Ook onder de rubbers zijn eventuele reparatiewerkzaamheden duidelijk te zien.

Controleer daarna op krassen, roest, steenslag en andere onregelmatigheden. De randen parallel aan de motorkap vormen een soort luchtkanalen waardoor deze randen vaak er gezandstraald uitzien.

Dit kan al na 20.000 kilometer voorkomen. Laat dit repareren door de verkopende partij (wel vakkundig!) of gebruik het als onderhandelingspunt.

Hetzelfde geldt voor andere onregelmatigheden. Open ook even de portieren, controleer de dorpels en inspecteer de ruiten op putjes, butsen en barsten.

 

Lampen:

Wanneer je de auto rondloopt om het plaatwerk te controleren, kijk dan ook meteen even naar de lampen. Zijn deze nog intact?

Vooral de mistlampen voor kunnen door steenslag beschadiging oplopen. Wanneer ze dof zijn kunnen/moeten ze wellicht gepolijst worden.

Controleer of alle lampjes werken (groot licht, richtingaanwijzers, etc)

 

Velgen:

Bekijk de toestand van de velgen. Wanneer deze veel stoeprandschade hebben is dat mogelijk een onderhandelingspunt of iets dat je moet (laten) repareren.

De 105 spaakvelgen, populair voor de Z4, zijn erg gevoelig voor roest.

 

Remschijven en remblokken:

Controleer hoever de remschijven zijn versleten. Dit is eenvoudig te controleren door met je nagel te voelen hoever ze zijn ingesleten.

Wanneer de remschijven roestig zijn betekent dit dat de Z4 waarschijnlijk veel stil heeft gestaan.

Schadelijk is het niet – na een paar keer rijden en remmen is het grootste deel van de roest weg – maar het kan een verkoopverhaal bevestigen of ontkrachten.

De remblokken zijn bij voorkeur ook niet te ver versleten. Het vervangen van remschijven en remblokken is duur, dus vraag zeker even na wanneer ze voor het laatst zijn vervangen.

 

Banden:

Wanneer je de banden bekijkt, probeer dan aan de volgende zaken te denken. Banden voor de BMW Z4 zijn duurder dan voor een gemiddelde auto.

Wanneer de banden goed zijn en nog een tijdje mee kunnen scheelt dat voor de portemonnee. Wanneer en 2,5 mm of minder profiel over is zijn de binnenkort aan vervanging toe.

Tussen de 3 ŕ 4 mm kunnen normale banden (voor winterbanden geldt een ander verhaal) nog 20 tot 30 duizend kilometer mee bij een normale rijstijl.

Let ook op het slijtagepatroon van de banden. Het liefst zie je een gelijkmatig slijtagepatroon. Dit duidt op goede uitgelijnde en gebalanceerde wielen.

 

3- Motor.

 

Ontzettend belangrijk is natuurlijk de motor. De 6 in lijn maakt het rijden in de Z4 geweldig en tekortkomingen wat motor betreft kun je dus niet gebruiken.

 

Motorkap:

Open en sluit de motorkap een aantal keer. De hendel en de kabel zijn bekende zwakke punten van de Z4. De kap wordt hydraulisch open gehouden dus je hoeft niet op zoek naar een stokje.

 

Olie:

Controleer het oliepijl. Een goede eigenaar zorgt dat de olie altijd goed bijgevuld is. De olie moet mooi vloeibaar zijn en geen schuim o.i.d. bevatten.

 

Vuldop:

Draai ook even de vuldop van de motor af. Is deze van binnen mooi schoon? Dan is het goed. Wanneer je op de vuldop geel/wit schuim ziet moet je opletten.

Dit kan komen van het rijden van veel korte stukjes (vermenging met vocht) of van een lekke koppakking waardoor er koelvloeistof in de motor lekt.

Dit laatste is een dure reparatie maar komt gelukkig niet veel voor bij BMW Z4′s.

 

Ruitenwisserreservoir:

Controleer de tank van de ruitenwisservloeistof of deze schoon is. Wanneer er aanslag op zit is dit geen ramp; het reservoir is goed zelf schoon te maken.

 

Bevestigingsbouten:

Wanneer je toch de motorkap open hebt, controleer dan even hoe de bevestigingsbouten van onder andere de motor eruit zien.

Wanneer deze veel slijtage vertonen (let ook op de verfstrepen) betekent dit dat er veel aan de auto geknutseld is. Wanneer vakkundig is dit niet erg, maar er wordt ook veel aangerommeld.

Zeker de 3-liters zijn vaak het slachtoffer van gepruts door enthousiastelingen.

 

4- Interieur.

 

Portieren:

Wanneer je de portieren bekijkt open deze dan een aantal keer elektronisch (met knopje uit sleutel), maar ook mechanisch. Wanneer je ook de reservesleutel kan testen is dat mooi meegenomen.

Op de sleutel en in de BMW Z4 zit een knop om de achterklep te openen. Check ook of deze werkt. Open en sluit de portieren een paar keer en luister of alles solide klinkt.

Wanneer je geratel o.i.d. hoort kan dit iets met de ramen te maken hebben. Bekijk ook de rubbers. Wanneer deze wat groene aanslag vertonen heeft de auto waarschijnlijk buiten gestaan.

Op zich niet erg – een Z4 kan hier goed tegen – maar dit kan het verhaal van de verkopende partij bevestigen of ontkrachten.

 

Ramen:

De elektrische ramen zijn een bekend zwak punt van de Z4. Open de ramen een aantal keer – zowel volledig als gedeeltelijk – en luister of je ratelige geluiden hoort.

Wanneer dat het geval is zou het binnenwerk het binnenkort kunnen begeven. Het openen en sluiten moet soepel klinken zonder haperingen of rare bijgeluiden.

Sluit daarna de ramen volledig, open het portier en voel aan de punt van de ramen. Wanneer er teveel speling opzit, kan dit ook duiden op een zwak binnenwerk.

Als laatste check kun je de portieren een aantal keer openen en sluiten. Bij het openen zakt het raam een kleine centimeter en bij vlak na het sluiten keert deze weer terug in positie.

Hierdoor sluit het raam waterdicht aan op het cabriodak. Deze functie wordt elektronisch aangestuurd en deze elektronica wil weleens een storing geven.

Je merkt dit dan doordat bijvoorbeeld het raam spontaan volledig zakt bij het openen van het portier.

Dit zou een defect relais kunnen zijn, maar wanneer je pech hebt moet er een elektronische module worden vervangen.

 

Schakelaars:

Werken alle knopjes en schakelaars? Controleer dit door ze simpelweg allemaal in te drukken.

Kijk of het display goed functioneert en vergeet ook niet de eventuele knoppen op het stuurwiel.

 

Lekkage:

Een cabrio is nu eenmaal gevoeliger voor lekkage dan een normale auto. Let bij de Z4 op de volgende zaken om lekkage te ontdekken:

 

Voel onder de bijrijderstoel en bestuurderstoel onder de bekleding (gewoon je hand ertussen steken).

Is alles droog? Zo niet, dan is er wellicht een deurpaneel kapot en lekt er water langs de a-lijsten (vaak te verhelpen door rubberen strip te vervangen)

Kijk in de kofferbak onder de bekleding. Kijk of er in de accubak geen water staat. Wanneer dat wel zo is kan dat duiden op lekkage bij de elektrische motoren voor het dak.

Het vervangen van deze motoren is een +1000 euro klusje dus let hierop. Bij de dakmotoren zit een waterafvoer dat het water via een slangetje naar beneden laat wegvloeien.

Kijk of de bakjes / slangetjes verstopt zitten en vraag aan de verkopende partij of hij/zij de slangetjes wil schoonspuiten met lucht.

 

Radio & Navigatie:

Werkt de radio? Werkt de cd-wisselaar (deze zit in het vak achter de armsteun)? Zijn de kaarten van de navigatie up-to-date?

 

Slijtage:

Aan de slijtage van het interieur is veel af te lezen. Klopt de slijtage met de kilometerstand?

Verschijnt er in het display bij de kilometerstand een stip in het scherm? Dan is er waarschijnlijk mee gesjoemeld.

De stip geeft aan dat de stand niet correct is niet correct volgens ECU mileage recordings.

Hoe zien de dorpels en het stuurwiel eruit? Hieruit kun je aflezen of iemand voorzichtig met een auto omgaat of niet.

 

5- Proefrit.

 

En dan het moment van de waarheid:

De proefrit! Neem je tijd, stop eens rustig op een parkeerplaats om de auto eens grondig te inspecteren. En, bij twijfel: niet doen! Denk bij de proefrit aan het volgende punten:

 

Starten:

Bij het starten van een auto kun je al veel te weten komen. Bij een koude motor komt in het begin altijd wat rook/damp uit de uitlaat.

Na verloop van tijd, als de motor warm is, zou dit een stuk minder moeten worden. Is dit niet het geval, dan is er wellicht iets mis met de motor.

Daarnaast moeten alle lampjes op het dashboard uit gaan nadat de Z4 gestart is.

 

BMW Z4 mankementen:

Op  de verschillende blogs over BMW worden vaak een aantal typische BMW Z4 mankementen genoemd. Het lijkt soms alsof het bijna een Russische roulette is of je hiermee te maken krijgt.

Mijn persoonlijke ervaring is dat dit echter wel meevalt. Ook bij navraag bij verschillende (officiële en niet-officiële) BMW dealers blijken deze defecten nauwelijks of niet voor te komen.

 

Denk hierbij aan:

 

Sticky Steering:

Een stuurkolom die “magnetisch” aanvult bij kleine stuurcorrecties. Is de testen door op een parkeerplaats maximaal te sturen en dan het stuur los te laten.

Als hier weerstand optreedt, dan er is wellicht iets aan de hand. Sticky Steering doet zich vooral voor bij hoge temperaturen (vanaf 30 graden) of als de auto lang in de zon heeft gestaan.

Moeilijk te testen dus. Vergis je echter niet met het elektrisch stuurmechanisme wat in de BMW Z4 zit. Dit zorgt ervoor dat het stuurwiel meer weerstand geeft naarmate je snelheid hoger wordt.

Dit is heel prettig aangezien je bij in het inparkeren lekker licht wil sturen en wanneer je met 130 over de snelweg zoeft de auto wel stabiel op de weg ligt.

 

Achtervering:

De achtervering van de Z4 schijnt rond de 40.000 km er de brui aan te kunnen geven. Je hoort dit door geratel bij de achtervering tijdens het rijden.

 

Achterruitverwarming:

Een kapotte achterruitverwarming kan een kostbare zaak zijn. Maar hoe controleer je nu bij mooi weer de achterruitverwarming? Hier is een trucje voor.

Zet tijdens de proefrit de achterruitverwarming aan zodat  de “lijnen” in de ruit warm worden. Bij de stop op de parkeerplaats adem je een keer flink tegen de ruit aan.

De damp die uit je mond komt moet rond de verwarmingslijnen sneller wegtrekken dan bij de rest van de ruit. Als dat gebeurt werkt de achterruitverwarming!

 

Airco:

Vergeet tijdens de proefrit de airco niet aan te zetten. Een slecht functionerende airco is wellicht alleen een kwestie van bijvallen, maar in het ergste geval een duur onderhoud.

Vraag eventueel na of bekend is wanneer de airco voor het laatst is bijgevuld.

 

Ruitenwissers:

Check of de ruitenwissers, de ruitenwisser sproeiers werken en of de tank met ruitenwisservloeistof schoon is (geen aanslag).

Is dat wel het geval, dan is het goed zelf schoon te maken, maar een goed onderhouden auto zal ook een schone ruitenwisservloeistoftank hebben.

 

Remmen:

Tijdens een remproef kun je veel leren over een auto. Een remproef is simpelweg een keer flink de rem intrappen als je voldoende snelheid hebt.

Let bij de remproef op het volgende:

 

  • Remt de auto goed?

  • Remt de auto in een rechte lijn?

  • Remt de auto gelijkmatig zonder te horten en te stoten?

  • Voel je het stuur trekken tijdens het remmen?

  • Hoor je rare (bij)geluiden tijdens het remmen?

  • Wanneer je iets opvalt, vraag dan aan de verkopende partij om het op te lossen. Vaak is het de afstelling van de auto of versleten onderdelen.

  • En nu we het toch over remmen hebben: controleer ook even of de handrem het doet.

 

Schakelen:

Schakelt de auto goed en soepel? Is de koppeling niet bijna versleten? Dit kun je testen door 50 te gaan rijden in de 5e versnelling en vervolgens te accelereren.

Komt die auto niet van zijn plaats, dan is waarschijnlijk de koppelingsplaat op. Een versleten koppeling grijpt ook veel hoger aan dan normaal.

 

Let tijdens de proefrit ook op het algehele rijgedrag van de Z4. Rijdt deze rechtdoor wanneer je het stuur loslaat? Zo nee, dan moeten de wielen waarschijnlijk uitgelijnd / gebalanceerd worden.

Zit er speling op het stuur? En praktische zaken zoals: werkt de cruisecontrole?

 

6- Voor de aankoop.

 

Stel de BMW Z4 valt helemaal in de smaak. De proefrit is bevallen en je wil tot de aankoop overgaan.

Ook dan zijn er een aantal zaken om aan te denken:

 

Garantie:

Ondanks deze zorgvuldige checklist kan het voorkomen dat de auto na een tijdje problemen geeft.

Wanneer je garantie krijgt of kan kopen is dat mooi meegenomen om onbezorgd te genieten van een BMW Z4. Een voorbeeld is Bovag garantie.

Deze garantie houdt in dat je 6 maanden garantie hebt op zaken die niet door slijtage kapot gaan. Dus loopt de motor in de soep, dan heb je recht op een kosteloze reparatie.

Een ook op deze reparaties zit vanaf het moment van repareren weer 3 maanden garantie.

 

NAP – Nationale Auto Pas:

Eén op de achttien gebruikte auto’s in Nederland heeft een teruggedraaide kilometerteller. Het NAP geeft aan of de kilometerstand die op de teller staat ook klopt met de werkelijkheid.

Voor €2,99 kun je de check online uitvoeren; een klein bedrag op de aankoop van een BMW Z4, maar wel veel zekerheid!

 

Ik hoop dat je met deze lijst een mooie BMW Z4 kan kopen.

 

Bronvermelding: Website van Martijn Kraan

Brandend acculampje na het starten:

 

Deze info komt van het Z3 Forum:

 

Ik weet niet of meer mensen er hier last van hebben, maar ik heb nog wel eens een brandend acculampje na het starten. Al bij de eerste keer starten na aankoop, maar zeker niet altijd.

 

De accu is nog dik in orde, de dynamo doet het, de auto heeft niet te lang stil gestaan, etc.

 

Ik heb de polen wel eens los gehad en contactspray aangebracht, ik heb wel eens wat aan de kabels gerukt om te kijken of die helemaal goed vast zaten en ik heb een tijd gedacht dat het zich voordeed als ik startte met de lichten aan (schakelaar op de automatische stand en in een garage) ...

 

Tot dat ... ik een paar weken geleden terug op een buitenlands forum toevallig uitkwam bij een topic dat hier ook over ging. Daar werd gesuggereerd dat de oudere modellen Z4 een softwarestortinkje kunnen hebben waardoor dit zo af en toe kan voorkomen. Dat zou niet getriggerd worden als:

 

  • je het contact eerst helemaal aanzet zonder ook te starten,

  • wacht tot de eerste controlelampjes weer uit zijn; en

  • dan pas "echt"  start.

 

Ongelooflijk maar waar: het werkt!  Sindsdien al vele malen gestart onder wat ik voorheen als "verdachte omstandigheden"  zag en het lampje is nooit meer aangegaan.

 

Het schijnt iets te zijn met suboptimale samenwerking tussen de lichtunit en de rest van de elektronica. En als ik het goed heb begrepen is het voorbehouden aan modellen uit 2003

Directe links naar alle pagina's op deze website :

   Home | Ad en Ellie | Pascalle | Susan | Divayla | Naomi | Honden | Stamboom | Foto's Kusters | Foto's Soethout |

 Kusters en Reeshof | Bels lijntje | Oorlogs verhaal | De Reehof Tilburg | Films Tilburg | Foto's Tilburg | Jurgens textiel Tilburg |

Mijn Wildstar | Technische gegevens Wildstar | Fotoboek motortocht De historie van Yamaha Modificatie wildstar

Schaalmodel Wildstar | Workshop TYRE| Jan Boersma | GPS routes download | GPS routes links |

| Gps routes maken mapsource | GPS routes op Tom tom of Garmin zetten | Mijn auto's | Mijn motoren |

BMW Z3 mijn Z3.| BMW Z3 techn geg.| BMW Z3 historie | BMW Z3 handige links | BMW Z3 handleidingen | BMW Z3 TIS docs|

BMW Z3 films | BMW Z3 foto's | BMW Z3 weetjes.| BMW Z3 artikelen |

BMW Z4 mijn Z4.| BMW Z4 techn geg.| BMW Z4 historie | BMW Z4 handige links | BMW Z4 handleidingen | BMW Z4 TIS docs|

BMW Z4 films | BMW Z4 foto's | BMW Z4 weetjes.| BMW Z4 artikelen |

Motor - Yamaha links | Leuke motor links | Gebruikte software | Update geschiedenis | Sitemap |